Wat zijn polsklachten?

We kunnen polsklachten opdelen in 2 categorieën, namelijke aspecifieke polsklachten en specifieke polsklachten. Aspecifieke polsklachten kunnen ontstaan door overbelasting door werk. Denk aan fysiek zwaar werk, maar ook aan computerwerk waarbij herhaaldelijk dezelfde beweging wordt gemaakt. Ook kan er een disbalans in de spieren ontstaan door verkeerd trainen, een onjuiste houding of stress.
 
Specifieke klachten hebben een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld een polsbreuk na een harde val op de pols of een vingerbreuk na het opvangen van een bal met gestrekte vinger. Door middel van aanvullende diagnostiek zal dit worden vastgesteld. Vaak zit er een revalidatietraject aan dergelijke gebeurtenissen en kan de handtherapeut u hierbij helpen. 
Polsklachten worden gekenmerkt door letsel aan de pols. Meestal gaat het om een letsel na een trauma, zoals een val op de uitgestrekte hand. Hierdoor kunnen de banden en het kapsel rond de pols opgerekt en soms gescheurd zijn. Ook het kraakbeen of de banden in de pols kunnen beschadigd raken. Er ontstaat een zwelling en mogelijk een blauwe verkleuring. Dit veroorzaakt drukpijn in en rond de pols en u kunt uw polsgewricht minder goed bewegen. Ook overbelasting kan polsklachten geven. Er is dan sprake van een chronische irritatie van weke delen zoals spieren, pezen en banden. Deze overbelasting wordt veroorzaakt door moeilijke, herhalende of (te) zware activiteiten, werk of sportoefeningen. Bewegen van het polsgewricht is dan beperkt en pijnlijk.
 

Symptomen van polsklachten

Voorbeelden van specifieke klachten zijn:
 
Carpaal tunnel syndroom
Trigger vinger
TFCC letsel
Instabiele pols
CMC 1 instabiliteit
SL instabiliteit
PT artrose
CMC 1 artrose
STT artrose
Polsblessures
Polsfractuur, scaphoid fractuur, distale radiusfractuur
Vingerfractuur
Vinger uit de kom; PIP-luxatie, DIP-luxatie
Syndroom van De Quervain
Syndroom van Reynaud
Syndroom van Dupuytren
 

Symptomen van polsklachten

Na een trauma kunt u letsel aan de pols herkennen aan:

  • (Druk) pijn en warmte rond het polsgewricht
  • Belemmering bij het bewegen van de pols
  • Zwelling van het polsgewricht
  • Verkleuring van het polsgewricht

 Overbelasting van de pols herkent u aan:

  • Pijn in de pols die optreedt aan het begin, tijdens of na de inspanning
  • Pijn bij het buigen en strekken
  • Pijn na langdurig bewegen
  • Pijn bij het bewegen tegen weerstand of tillen van zware voorwerpen
  • Zwelling en soms warmte en roodheid

Hoe vaak komen polsblessures voor en bij wie?

Twee op de drie polsblessures ontstaan door een val. Jaarlijks lopen in Nederland gemiddeld 100.000 mensen blessures aan de pols op. Vier op de vijf blessures ontstaan acuut. Jonge sporters is een kwetsbare groep, maar ook ouderen kunnen kwetsuren oplopen als gevolg van een val.

Wat zijn risicofactoren van polsklachten?

Een belangrijke factor voor het ontstaan van acute polsblessures is vallen. Risico binnen de sport loopt u vooral bij (veld)voetbal, rugby, hockey, boksen, bewegingsonderwijs, turnen, skiën, snowboarden en schaatsen. Herhaaldelijke (over)belasting van de pols bijvoorbeeld bij risicovolle werkzaamheden en ongebruikelijk zware activiteiten (zoals verhuizen, klussen ed), veroorzaakt polsklachten die geleidelijk ontstaan. 

Wat kan ik zelf doen?

Bij een letsel/aandoening van de pols na een trauma past u het beste direct de ICE-regel toe:

ICE = Koel het gewricht 15 tot 20 minuten met water, ijs of een cold-pack. Om bevriezingsverschijnselen te voorkomen legt u een doek tussen de huid en het ijs of de cold-pack. Herhaal dit, de eerste twee dagen, vier tot vijf keer per dag.

I = Immobiliseren: Houd de pols stil. Draag een polsbrace of tape tijdens sport en zo nodig in het dagelijks leven. Hiermee krijgen pezen en banden de gelegenheid om te herstellen

C= Compressie: Leg een drukverband aan

E = Elevatie: Leg de pols regelmatig op een verhoging, liefst boven harthoogte

Als de klachten binnen enkele dagen niet verminderen is het zinvol om de fysiotherapeut of de (huis)arts ernaar te laten kijken.

Maatregelen om de kans op een blessure aan de pols te voorkomen zijn:

  • Zorg voor voldoende afwisselende bewegingen
  • Neem bij zware, repeterende activiteiten voldoende rust tussendoor
  • Voorkom te hoge werkdruk, stress en vermoeidheid
  • Zorg voor een goede warming-up voor en een cooling-down tijdens trainingen
  • Zorg voor een rustige opbouw van trainingen zodat het lichaam kan wennen aan de extra belasting
  • Vermijd push ups met de platte hand op de grond. Dit kan polsklachten verergeren. Voor push ups uit met een rechte pols terwijl u steunt op uw vuisten of gebruik een handsteun
  • Bij risicovolle sporten zoals squash kunt u uw pols intapen, zodat de gewrichtsbanden extra steun krijgen
  • Gebruik beschermingsmateriaal bij risicovolle sporten zoals in-line skaten en zorg voor kwalitatief goed materiaal, bijvoorbeeld tennis- en squashrackets met de juiste greep
Maak direct een afspraak
FysioCity fysiotherapie Amsterdam | Polsklachten

Hoe behandelt de fysiotherapeut een polsblessure?

Een fysiotherapeut kan u in de eerste fase na het oplopen van de blessure adviezen geven t.a.v. het gebruik van hand en pols. Daarnaast kan hij oedeem (zwelling) verminderen en uw belasting beter afstemmen op de belastbaarheid.

Na één of twee weken –wanneer de eventuele zwelling is hersteld-  kan worden gestart met oefentherapie. Deze oefeningen verbeteren uw beweeglijkheid, coördinatie en spierkracht in de pols(en).

Ook kan een fysiotherapeut u voorlichten over pijnverlichting, hoe uw pols/hand in te schakelen en hoe u het terugkomen van de klachten kunt voorkomen. Met deze klachten kunt bij FysioCity terecht.

Maak direct een afspraak