Het Parool

Actueel nieuws, speciale aandacht voor cultuur, culinair en Amsterdam. Vrij, onverveerd.

FysioCity: binnen 24 uur naar fysio, ook ’s avonds laat

Bij FysioCity kun je online binnen 24 uur een afspraak maken, ook als het de eerste keer is. Fysiotherapeut Robert Arkesteijn (31): ‘Onze werkdagen zijn lang en uitgerekt.’

 

tekst Ronald Ockhuysen, foto Lotte Bronsgeest

Als Robert Arkesteijn na een werkdag naar huis fietst, prijst hij zich gelukkig. Als fysiotherapeut krijgt hij dagelijks mensen met blessures, pijnlijke ruggen en spierkwetsuren over de vloer. Vaak als in de eerste sessie weet hij de ergste pijn weg te poetsen. “Het is een vak dat veel voldoening geeft. De resultaten zijn meteen zichtbaar. Mensen die amper nog weten hoe te bewegen, lopen na een paar behandelingen vrolijk de deur uit.”

Arkesteijn (“ik heb altijd een liefde voor sport, bewegen en gezondheid gehad”) deed na het CIOS in Arnhem de studie Fysiotherapie in Amsterdam. Na drie jaar ervaring als zelfstandig therapeut constateerde hij dat de agenda van de hedendaagse patiënt vaak botst met de kantoortijden van de therapeuten.

Hij richtte FysioCity op, een collectief van tien fysiotherapeuten dat van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond aan het werk is. “Mensen kunnen online een afspraak boeken; omdat onze werkruimten in de sportscholen van SportCity en The Athletic Club zitten, zijn onze werkdagen lang en uitgerekt.”

Bij FysioCity is het mogelijk om online binnen 24 uur een afspraak te maken. Zo wordt het voor patiënten makkelijker snel op de behandeltafel te liggen. Arkesteijn: “Er zijn weliswaar meer partijen die online boekingen aannemen, maar dan moet je eerst een account hebben en al ingeschreven staan als patiënt. Dat is bij ons niet nodig. Als jij vrijdagavond laat last krijgt van je rug, kun je bij ons meteen een afspraak boeken, ook als je voor de eerste keer komt. Je kiest vervolgens een locatie, een therapeut en een tijdstip – en zaterdagochtend vroeg ben je aan de beurt.”

Zonder Verwijzing

Sinds 2006 is een verwijzing van de huisarts of een specialist niet meer nodig om een bezoek aan de fysiotherapeut vergoed te krijgen. Een belangrijke stap, vindt Arkesteijn, “al weten veel mensen nog steeds niet dat het al meer dan tien jaar zo is geregeld”.

Arkesteijn: “Fysiotherapie heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld. Van massagetherapie en dry needling tot aan specifieke trainingen en triggerpoint behandelingen. Doordat we meer zittend werk zijn gaan doen, groeit de behoefte aan behandelingen. Het aantal mensen met rugklachten is echt groot. Dat geldt ook voor nekklachten. Al komen ook veel mensen binnen met slepende sportblessures, zoals hielspoor of knieklachten. Kort gezegd: we hebben hier hoofdzakelijk te maken met mensen die bewegingen maken waarvoor het menselijk lichaam eigenlijk niet gemaakt is.”

FysioCity begon op 1 april 2017 met vier fysiotherapeuten, inmiddels zijn het er tien. “Iedereen werkt in diensten van vijf of zes uur. Op die manier kunnen we op doordeweekse dagen van ’s ochtends zeven tot ’s avonds elf open zijn en in het weekeinde tot zeven uur in de avond.”

De tien therapeuten komen ook geregeld bij elkaar. Voor ‘het clubgevoel’ en ook om ervaringen te delen. Arkesteijn: “Fysiotherapie is ook een persoonlijke aangelegenheid. We benaderen iedereen zo persoonlijk mogelijk. Want het oplossen van een pijnklacht of een gezondheidsprobleem is altijd een speurtocht. Dat kan alleen als er een vertrouwensrelatie bestaat tussen de behandelaar en de patiënt. Weet iemand wel welke klachten hij precies heeft? Is er de bereidheid om met oefeningen thuis de klachten te bestrijden? Dat soort vragen is alleen goed te beantwoorden als de relatie tussen beide partijen goed is.”

Beroepsdeformatie

Zelf houdt Arkesteijn – hij speelde tot voor kort fanatiek honkbal bij de Amsterdam Pirates – zich zelf fit met trainingen in de sportschool. En hij fietst natuurlijk elke dag door de stad. “Waar ik ook ben of kom: ik blijf kijken met de blik van de fysiotherapeut. Ik zie echt overal mensen lopen met knieklachten of met heupproblemen. Soms moet ik mezelf inhouden – het is verleidelijk om die mensen even snel van een advies te voorzien. Ik geef toe dat ik in die zin aan beroepsdeformatie lijd. Het is ook een delicate balans: het verschil tussen met pijn opstaan en fit wakker worden, zit vaak in een detail.”

Sport Knowhow XL

Het grootste informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt in Nederland.

Online boeken voor fysiotherapie op elk moment van de dag

Door: Leo Aquina | 29 maart 2018

“Wij zijn de enige partij in Nederland waar nieuwe patiënten zonder account online een afspraak kunnen boeken met een fysiotherapeut”, vertelt Robert Arkesteijn trots. De Amsterdamse fysiotherapeut lanceerde een klein jaar geleden FysioCity, een plek waar mensen zeven dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kunnen. Met de mogelijkheid om online binnen vierentwintig uur een afspraak te maken en de ruime openingstijden, wil Arkesteijn inspelen op de moderne consument. Hij werkt daarbij samen met de fitnessketen SportCity. “Daarnaast gaan we volgend jaar waarschijnlijk ook samenwerken met een professionele Amsterdamse sportclub, maar daar kan ik op dit moment nog niet meer over zeggen”, aldus Arkesteijn.

De fysiotherapeut maakt patiënten die op zoek zijn naar een fysiotherapeut het leven makkelijker. Met de online boekingsmodule hoopt hij een gat in de markt te vullen. “Dat is ons unique selling point”, vertelt Robert Arkesteijn.

“Er zijn wel partijen die online boekingen aannemen, maar dan moet je eerst een account hebben en er al ingeschreven staan als patiënt. Dat is bij ons niet nodig. Als jij vanavond last krijgt van je knie, kun je bij ons online een afspraak boeken, ook als je voor de eerste keer komt. Je kunt de locatie kiezen, je kunt een therapeut kiezen en een tijdslot.”

Direct naar de fysio

Hoewel veel mensen nog in de veronderstelling zijn dat zij een verwijzing nodig hebben van de huisarts of een specialist om de fysiotherapeut vergoed te krijgen, is dat al sinds 2006 niet meer het geval. Arkesteijn: “Veel mensen weten dat inderdaad niet. Daar willen we ook mee adverteren. Ze kunnen zonder tussenkomst van de huisarts of specialist direct bij ons terecht.”

Arkesteijn begon FysioCity een klein jaar geleden omdat hij bij patiënten behoefte zag aan meer flexibiliteit: “Ik werkte als fysiotherapeut bij een sportschool. Daar begon ik altijd om zeven uur en dan ging ik om vier uur naar huis, maar ik merkte dat mensen altijd nog afspraken wilden maken. Ik heb dat toen met mijn werkgever overlegd, maar daar was weinig ruimte voor flexibiliteit. SportCity bood mij toen de mogelijkheid om een fysiotherapiepraktijk bij een van hun centra over te nemen en daar kon ik dit concept neerzetten. SportCity zag ook welke groeikansen dit bood.”

“Omdat al onze praktijk in fitnesscentra zitten, kunnen patiënten die uitbehandeld zijn ook altijd een aansluitend trainingsprogramma volgen”

De hele dag open

Arkesteijn begon met vier fysiotherapeuten, maar dat groeide al snel door. Op dit moment heeft FysioCity drie locaties en tien therapeuten in Amsterdam. Daarmee vult hij het hele weekrooster: “Iedereen werkt in diensten van vijf of zes uur. Op die manier kunnen we op doordeweekse dagen van ’s ochtends zeven tot ’s avonds elf uur open zijn en in de weekeinden van ’s ochtends negen tot ’s avonds zeven uur. Omdat al onze praktijken in fitnesscentra zitten, kunnen patiënten die uitbehandeld zijn ook altijd een aansluitend trainingsprogramma volgen. Op die manier bieden we service op maat”, zegt Arkesteijn.

De fysiotherapeuten van FysioCity zijn zzp-er. “We werken op basis van een terugkerend rooster waarin mensen aangeven wanneer zij wel en niet kunnen werken.” Is dat geen nadeel voor patiënten die graag bij dezelfde therapeut willen terugkomend? Arkesteijn: “Het grote voordeel is dat mensen altijd terecht kunnen en lang niet iedereen wil altijd bij dezelfde therapeut terugkomen. Als ze dat wel willen, kan het natuurlijk. Je kunt in het online systeem aangeven bij welke therapeut je terecht wil. Maar dat kan natuurlijk alleen op de tijden dat die therapeut ook werkt.”

Topambities

De fysiotherapeut hoopt zijn concept verder uit te kunnen bouwen: “Ik heb voor mezelf een aantal doelen opgeschreven. In 2020 wil ik meedraaien in de top van Amsterdam wat betreft het aantal locaties en het aanbod. Dan moeten we even groot zijn als bijvoorbeeld FysioHolland of FysioMed.”