Wat is artrose?

Artrose is een ziekte van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bijna een miljoen Nederlanders hebben artrose in deze gewrichten. Artrose is chronisch en langzaam progressief. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. Langzaam progressief betekent dat het langzaam erger wordt. Vaak krijgt u pas klachten als de kwaliteit van het kraakbeen al een tijd achteruit is gegaan. Artrose tast het kraakbeen aan en ook allerlei andere structuren in en rondom het gewricht, zoals het bot en de spieren.

Wat zijn de klachten van artrose?

Artrose kan de volgende klachten geven: pijn, stijfheid, spierzwakte, instabiliteit van de knie, krakend geluid bij bewegen, minder beweging van het gewricht mogelijk, ontsteking van het gewricht, een afwijkende stand van uw knie (O- of  X-benen), moeheid, moeite met activiteiten en met het dagelijkse leven.

Wat kunt u zelf aan artrose doen?

Door goed met uw klachten om te gaan, wordt de artrose niet erger of verbetert de artrose zelfs.
Hoe gaat u goed met uw klachten om? Het volgende is belangrijk:

 • Een goede balans tussen belasting en belastbaarheid
 • Uw belastbaarheid verhogen door meer te bewegen en oefeningen te doen
 • Uw belasting verlagen (als dat nodig is)
 • Uw gewicht omlaag (als dat nodig is)
 • Pijnstillende medicijnen
 • Begeleid oefenen

Hoe ziet de behandeling bij de fysiotherapeut of oefentherapeut er uit?

U komt bij de fysiotherapeut of oefentherapeut wanneer u veel last heeft van de artrose. U komt ook bij een therapeut als u een operatie krijgt. De therapie is op te delen in de Diagnostiek en Behandeling.

Diagnostiek

In deze fase bespreekt u met de therapeut welke hulp u nodig heeft. Het is dan belangrijk dat u de therapeut vertelt wat u verwacht van de behandeling en wat uw wensen zijn. Daarnaast vraagt de therapeut welke klachten u heeft en bespreekt hij met u welke behandelingen er mogelijk zijn.

De therapeut doet diagnostiek met:

 • Een vraaggesprek
 • Een lichamelijk onderzoek
 • Het gebruik van één of meerdere meetinstrumenten

De therapeut neemt de tijd voor deze drie onderdelen van de diagnostiek, zodat hij goed weet wat uw klachten zijn en wat uw hulpvraag is. Hierna beslist hij, samen met u, welke behandeling het beste voor u is.

Behandeling

Er zijn drie soorten behandelingen. De therapeut kiest samen met u voor een behandeling of voor een combinatie van de verschillende behandelingen. Welke behandeling jullie kiezen hangt af van uw persoonlijke situatie.

De mogelijke behandelingen zijn:

 • Voorlichting en advies.
 • Oefentherapie.
 • Andere behandelingen dan oefentherapie.

Wat gebeurt er als uw behandeling stopt?

Heeft u het doel bereikt dat u vooraf samen met de therapeut had? Dan zal de therapeut in overleg met u de behandeling stoppen. Het is echter ook mogelijk dat jullie de behandeling stoppen wanneer de behandeling niet helpt. De therapeut kan u dan adviseren om naar uw huisarts of specialist terug te gaan om te praten over andere mogelijke behandelingen.

Tijdens de laatste behandelsessie zal de therapeut de behandeling met u bespreken. Hij zal u vragen wat u van de behandeling vond. Ook geeft hij u adviezen mee voor dingen die u thuis zelf kunt blijven doen. U kunt ook afspreken dat u nog een keer terugkomt over een tijd. Dan kunt u bespreken hoe het met u gaat zonder de hulp van de therapeut.

Maak direct een afspraak
FysioCity fysiotherapie Amsterdam | Artrose

Beweegprogramma Artrose

Voelen uw gewrichten stijf aan? Doet het ook pijn wanneer u ze beweegt? Hebt u daardoor moeite met lopen? U ben misschien geneigd is om lichamelijke activiteiten te vermijden en daarmee pijn te verminderen, maar het juist van belang wel te blijven bewegen wanneer u artrose heeft.  Als u minder beweegt, treden klachten namelijk eerder op terwijl uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Speciaal voor mensen met artrose is daarom in diverse fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens dit programma begeleidt uw fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl. Bewegen kan pijn en beperkingen verminderen.

Wat levert een beweegprogramma u op?

Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U ervaart minder stijfheid, krijgt een betere conditie en leert op een verantwoorde manier bewegen, rekening houdend met mogelijke beperkingen. Met welke klachten kunt u nog meer terecht bij FysioCity?.

Maak direct een afspraak