Wat is reuma?

Eén van de reumatische ziekten is Reumatoïde Artritis (RA). Andere reumatische ziekten zijn artrose en de ziekte van Bechterew (ontstekingen van de wervelkolom). RA is een auto-immuunziekte; het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam, waardoor stoffen vrijkomen die ontstekingen veroorzaken. Deze kunnen optreden in gewrichten, maar ook in pezen, spieren, organen, bloedvaten of rondom de zenuwen. Bij een gewrichtsontsteking wordt er extra gewrichtsvocht aangemaakt waardoor er uitstulpingen kunnen ontstaan. Reeds in een vroeg stadium van reuma kan het kraakbeen en het bot beschadigd raken. Dit kan toenemen in een later stadium.
 

Klachten en symptomen bij reuma

RA is een chronische aandoening met een grillig verloop, u kunt veel klachten hebben, maar er zijn ook rustige periodes. Door een gewrichtsontsteking kunt u last krijgen van pijn en voelt uw gewricht warm en gezwollen aan. In het begin van de ontsteking is de zwelling vaak nog niet zo zichtbaar. U kunt het dan bijvoorbeeld voelen onder de bal van uw voet tijdens het lopen, u hebt last van stijve vingers of uw handen gaan opzetten. Met name als u een lange tijd in dezelfde houding hebt gezeten of gelegen, worden gewrichten pijnlijk en stijf. Hierdoor kunt u moeilijker bewegen.

Minder bewegen heeft een nadelige invloed op uw algehele conditie en leidt tot afname in spierkracht, waardoor het bewegen nog meer bemoeilijkt wordt.

Een andere veel voorkomende klacht bij patienten met gewrichtsreuma is algehele vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben zoals de pijn, de psychische belasting, maar ook eventuele bloedarmoede. Andere bijkomende symptomen kunnen zijn: verstoorde nachtrust, lichte koorts, algemene spierzwakte en gebrek aan eetlust. 

Hoe vaak komt reuma voor en bij wie?

Volgens het Reumafonds hebben bijna 2 miljoen Nederlanders een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Vaak wordt gedacht dat vooral oudere mensen reuma krijgen. Dat is niet zo; 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen. De oorzaak van de meeste vormen van reuma is onbekend. Reumatische aandoeningen kunnen nog niet genezen worden en zijn dan ook chronisch. Met een behandeling die op u en uw aandoening en klachten is afgestemd kunnen klachten wel verminderen.

Wat kan ik zelf doen bij reuma?

Aanpassing van uw leefstijl staat voorop en een optimaal lichaamsgewicht is van belang, evenals het niet gebruiken van belastende middelen zoals roken. Regelmatig en gedoseerd bewegen is essentieel en ondersteunt de specifieke oefeningen van de fysiotherapeut om actief te blijven. Geadviseerd wordt om minimaal vijf dagen per week een half uur of langer matig intensief te bewegen. Zo onderhoudt u ook uw algehele conditie. Denk aan wandelen, fietsen, traplopen, tuinieren of zwemmen. Dit kunt u doen naast het voor u specifiek samengestelde oefenprogramma.

In principe zijn veel sporten en vormen van beweging goed als u reuma heeft, maar contactsporten of sporten waarbij u onverwachte bewegingen maakt, zijn minder geschikt. Ook sporten waarbij uw gewrichten zwaar worden belast kunnen leiden tot klachten.

Adviezen op een rijtje

  • Streef ernaar om minimaal dertig minuten per dag te bewegen
  • Voorkom overbelasting van uw gewrichten door te intensief te bewegen
  • Neem tijdens het bewegen af en toe rust
  • Bouw de duur, intensiteit en frequentie van het bewegen langzaam op. Voer de voor u specifiek samengestelde oefeningen dagelijks uit
  • Beweeg op een zachte ondergrond als dat prettiger voelt
  • Draag schoenen met schokabsorberende zolen
Maak direct een afspraak
FysioCity fysiotherapie Amsterdam | Reuma

Hoe behandelt de fysiotherapeut reumatische klachten?

Het doel van fysiotherapie is dat uw dagelijks functioneren zo optimaal mogelijk blijft. Hiervoor is het belangrijk dat uw algehele conditie zo goed mogelijk is en dat uw spieren dusdanig functioneren dat u kunt blijven bewegen en doen wat u wenst.  
Naast algemene leefstijl- en beweegadviezen leert een fysiotherapeut u hoe u uw algehele conditie verantwoord kunt verbeteren.

Verder worden oefeningen gegeven om uw spierkracht op peil te houden of te laten toenemen en uw gewrichten te beschermen tegen overbelasting. Belangrijk is dat door de toegenomen spierkracht de stabiliteit van uw gewrichten verbetert, waardoor de kans op verdere schade afneemt.

Zelfredzaamheid wordt zo veel mogelijk nagestreefd, dus oefeningen zijn gericht zijn op uw persoonlijke situatie en hebben tot doel uw dagelijkse activiteiten te onderhouden of zo mogelijk te verbeteren. U ervaart minder pijn en de kans op verdere beschading van uw gewrichten, spieren en pezen neemt af.

De fysiotherapeut stemt de activiteiten af met de reumatoloog en houdt rekening met de door u gebruikte medicijnen. Aan de hand van mogelijke blijvende beperkingen kan hij adviezen geven over het gebruik van hulpmiddelen bij dagelijkse activiteiten. Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met reuma. Vaak zijn zij verbonden aan ziekenhuizen en/of zorginstellingen. Met welke klachten kunt u nog meer bij FysioCity terecht?

Maak direct een afspraak